Auton romutus

Auton romutus

Mihin voin viedä autoni romutettavaksi, jotta saan varmasti romutustodistuksen?

Romutustodistuksen saa kaikista Suomen Autokierrätyksen verkostoon kuuluvista vastaanotto- ja asiointipisteistä.  Auton asianmukaisen kierrättämisen voi hoitaa myös netin kautta pankin verkkopalvelutunnusten avulla. Vastaanottopaikoista löytyy lisätietoa Suomen Autokierrätyksen sivuilta.

Voiko joku muu kuin auton omistaja luovuttaa auton romutettavaksi?

Kyllä voi, mutta hänellä pitää olla omistajan valtakirja. Romutustodistus tulee tässä tapauksessa kirjoittaa auton omistajan nimiin, ei auton luovuttajan.

Romutettava auto ei ole ajokelpoinen, miten saan auton kuljetettua vastaanottopaikkaan?

Useimmat vastaanottopaikat järjestävät tarvittaessa kuljetuksen veloituksetta.

Mitä asiapapereita täytyy olla mukana, kun vie romuauton vastaanottopaikkaan?

Romutuspalkkion saamiseksi romutustodistus pitää kirjoittaa ajoneuvoliikennerekisteriin merkitylle omistajalle, ei auton luovuttajalle. Vain auton ajoneuvoliikennerekisteriin merkitty omistaja voi hyödyntää romutuspalkkion.

Auton rekisteriote tai rekisteröintitodistus (myös luovutusosa) on oltava mukana, kun auto luovutetaan romutettavaksi. Ainoastaan omistajalla on oikeus romuttaa auto. Tämän vuoksi auton luovuttajan on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä. Jos auton vie romutettavaksi muu kuin omistaja, hänellä on oltava valtakirja auton omistajalta.

Miten auton rekisteristä poisto tapahtuu?

Kun romuauto on vastaanotettu, luovuttajalle annetaan romutustodistus, jolloin auto siirtyy kierrätysjärjestelmään. Auto poistuu rekisteristä automaattisesti ja vuotuiset verot päättyvät, kun järjestelmästä lähtee tieto Trafiin. Myös vakuutusyhtiöön lähtee tieto vakuutusten päättämistä varten. Romuauton rekisteristä poisto on veloitukseton auton viimeiselle omistajalle. Kun luovuttaja on saanut romutustodistuksen, auto on siirtynyt kierrätysjärjestelmään, eikä sitä pysty enää uudelleenrekisteröimään.

Voiko auton viedä romutettavaksi, jos sen papereita ei löydy?

Jos rekisterissä olevalla autolla ei ole papereita, vastaanottopiste tarkistaa tiedot Trafista. Jos romuauton omistaja epäilee, että auton asiakirjat ovat puutteelliset, kannattaa ottaa yhteyttä vastaanottopaikkaan ohjeiden saamiseksi.

Voiko kertaalleen romutetun auton rekisteröidä uudelleen?

Romutuksen kautta lopullisesti ajoneuvoliikennerekisteristä poistettua autoa ei voi enää rekisteröidä uudelleen ajoneuvoliikennerekisteriin.