Romutettava auto

Romutettava auto

Pitääkö romutettava auto omistaa jonkun tietyn ajan ennen romuttamista?

Kyllä. Romutettavan auton on pitänyt olla romutuspalkkion saajan omistuksessa vähintään vuoden ajan ennen auton romuttamista. Riittää myös, että romutuspalkkion saaja on ollut romutettavan auton haltijana vähintään vuoden ennen auton romutushetkeä, vaikka hän ei olisikaan ollut auton omistaja. Romutuspalkkion saajan on oltava uuden palkkiolla ostettavan auton omistaja tai haltija.

Onko romutettavan auton oltava yli 10-vuotias?

Romutettavan henkilöauton käyttöönottopäivän on oltava 31.12.2007 tai sitä aiempi.

Pitääkö romutettavan auton olla liikennekäytössä?

Auton pitää olla liikennekäytössä romutushetkellä. Lisäksi auton on oltava ollut jonkin aikaa liikennekäytössä vuoden 2017 aikana – laki edellyttää, että auto on ollut liikennekäytössä vähintään yhden päivän ajan vuonna 2017.

Pitääkö auton olla katsastettu tai muuten tieliikennekelpoinen?

Auton ei tarvitse olla tieliikennekelpoinen eikä katsastettu, mutta auton täytyy olla liikennekäytössä romutushetkellä. Lisäksi auton on pitänyt olla liikennekäytössä vähintään yhden päivän ajan vuoden 2017 aikana.

En ole varma siitä, täyttääkö vanha autoni romutuspalkkion ehdot. Mistä voin tarkistaa, saisiko siitä romutuspalkkion?

Romutuspalkkion ehdot edellyttävät muun muassa romutettavan auton liikennekäytössä oloa ja aiempaa omistamista. Jos auton omistaja ei ole varma vanhan autonsa romutuspalkkiokelpoisuudesta, hän voi tarkistaa sen uusia autoja myyvästä liikkeestä uuden auton hankinnan yhteydessä. Kuluttajat voivat myös tarkistaa tiedot Trafista. Oman auton tiedot, kuten tiedon siitä, onko auto ilmoitettu liikenteeseen, voi tarkistaa helpoiten Trafin oma asiointi -nettipalvelusta. Auton voi myös ottaa liikennekäyttöön samassa palvelussa. Trafin chat-palvelusta (arkisin klo 10–20) tai rekisteröinnin neuvonnasta, p. 029 534 5100 (arkisin klo 8–16.15) voi tarkistaa, milloin auto on ollut ilmoitettuna liikenteeseen tai poistettuna liikennekäytöstä.

Voinko ajaa vanhalla autollani uuden auton luovutuspäivään asti?

Laki edellyttää, että auto on romutettava viimeistään 31.8. Vaikka uuden auton luovutuspäivä olisi esimerkiksi vasta syyskuussa, vanha auto on silti romutettava elokuun loppuun mennessä. Jos auto on jo romutettu, sillä ei saa ajaa. Jos auto luovutetaan asiakkaalle ennen elokuun loppua, auto tulee romuttaa ennen uuden auton luovutusta.

Saanko romutuspalkkion pakettiautosta?

Ei, romutuspalkkion voi saada vain henkilöautosta. Sekä romutettavan auton että uuden tilalle hankittavan auton tulee olla henkilöautoja.

Voiko romutuspalkkion saada museoautosta?

Romutuspalkkion voi saada myös museoautosta, jos muut ehdot täyttyvät. Museoautoille ei voi tehdä liikennekäytöstä poistoa, joten niiden tulkitaan olevan pysyvästi liikennekäytössä.

Saanko romutuspalkkion autosta, joka on rekisteröity Ahvenanmaalle?

Romutettavan auton pitää olla rekisteröity Manner-Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin ja myös uusi auto täytyy rekisteröidä Manner-Suomen ajoneuvoliikennerekisteriin. Näin ollen romutuspalkkiota ei voi käyttää Ahvenanmaalle rekisteröityihin eikä Ahvenanmaalle myytäviin autoihin.

Voiko palkkion saada myös ulkomaille rekisteröidystä romutettavasta autosta?

Ulkomailla rekisteröidyn ajoneuvon romuttamisesta ei voi saada romutuspalkkiota. Ulkomaille rekisteröidyn auton voi jättää kierrätykseen samaan tapaan kuin kotimaassa rekisteröidyn auton ja siitä saa vastaanottopisteestä romutustodistuksen.

Voiko palkkion saada ulkomailla romutetusta Suomeen rekisteröidystä autosta?

Jos auto on romutettu jossakin toisessa EU-maassa ja siitä on olemassa romutustodistus, autosta voi saada romutuspalkkion, kunhan muut ehdot täyttyvät. Romutuspalkkion saajan pitää kuitenkin autonsa romutettuaan ensin ilmoittaa Trafiin ajoneuvon poistosta, jotta auto kirjataan myös Suomessa poistetuksi rekisteristä. Tähän tarvitaan ulkomailta saatu romutustodistus, joka kelpaa näissä tapauksissa myös autoliikkeelle annettavaksi romutustodistukseksi.

Voiko romutustodistuksen saada myös autosta, jossa ei ole kilpiä?

Jos auto on poistettu rekisteristä ennen vuotta 2007, mutta sitä ei ole romutettu, siitä saa normaaliin tapaan romutustodistuksen, vaikka autolla ei olisikaan enää rekisterikilpiä. Auto ei kuitenkaan ole romutuspalkkiokelpoinen, sillä laki edellyttää, että auto on ollut liikennekäytössä ainakin jonkin aikaa vuoden 2017 aikana.