Yleistä romutuspalkkiosta

Yleistä romutuspalkkiosta

Kuinka kauan romutuspalkkio on voimassa?

Romutuspalkkio on voimassa 1.1.–31.12.2018 tai niin kauan kuin valtion kampanjaan varaamaa määrärahaa on jäljellä. Uuden auton tilaus- ja kauppasopimus täytyy tehdä 1.1.–31.8.2018. Myös vanha auto täytyy romuttaa 1.1.–31.8., kuitenkin viimeistään uuden auton lunastuspäivänä. Palkkiovarat jaetaan siinä järjestyksessä kuin tilaus- ja kauppasopimuksia tehdään. Romutuspalkkion voi saada sellaiseen autoon, joka ehditään ensirekisteröidä vuoden 2018 aikana.

Voiko yritys tai yhteisö hyödyntää romutuspalkkion?

Ei voi. Romutuspalkkio voidaan myöntää vain yksityishenkilölle.

Voiko yrityksen omistamasta vanhasta autosta saada romutuspalkkion?

Yritys ei voi saada palkkiota, mutta sen voi saada yrityksen omistaman romutettavan auton haltija, joka on ollut merkittynä auton haltijaksi vähintään vuoden ajan ennen romutushetkeä. Romutuspalkkion saajan on oltava myös uuden palkkiolla hankittavan auton omistaja tai haltija.

Voinko hyödyntää romutuspalkkion, jos romutettavalla autolla on kaksi omistajaa?

Kyllä voit. Riittää, että romutuspalkkion saaja on yksi romutettavan auton omistajista.

Saako perikunnan omistamasta autosta romutuspalkkion?

Kuolinpesän omistama romutettava auto ei täytä vaatimuksia, koska tuki myönnetään vain yksityishenkilölle, joka vie omistamansa tai hallitsemansa auton romutettavaksi. Romutuspalkkion voi kuitenkin saada sellainen henkilö, joka on on ollut perikunnan omistaman auton haltijana yhtäjaksoisesti vähintään vuoden ajan ennen auton romutusta.

Voiko romutuspalkkiota hyödyntää, jos uutta autoa hankkiessa jättää vanhan auton vaihdossa?

Kyllä, laki ei sulje vaihtoautojen käyttöä pois.

Voinko käyttää useita romutustodistuksia ja saada useita romutuspalkkioita uuden auton hankinnassa?

Romutuspalkkio on laissa sidottu uuden auton hankintaan siten, että yhden uuden auton ostoon voi saada vain yhden romutuspalkkion.

Voiko romutuspalkkion luovuttaa toiselle henkilölle, esimerkiksi perheenjäsenelle?

Romutuspalkkiota ei ole mahdollista luovuttaa toiselle henkilölle. Uudella autolla voi olla toinen henkilö omistajana tai haltijana kunhan romutetun auton omistaja on näistä toinen.

Jos palkkiomääräraha loppuu ennen elokuun loppua, saanko palkkion vaikka uusi autoni saapuu vasta määrärahan loppumisen jälkeen?

Eduskunta on varannut romutuspalkkioon 8 miljoonan euron määrärahan. Palkkiomäärärahat jaetaan siinä järjestyksessä, kun uusia autoja tilataan. Autoliikkeet kirjaavat kaikki romutuspalkkiot tietojärjestelmään, joten palkkiovaroja riittää kaikkiin niihin tilauksiin, jotka on kirjattu tietojärjestelmään. Tietojärjestelmä sulkeutuu uusilta kirjauksilta, jos määräraha on kokonaan käytetty.